Gezondheidsatslas Drenthe geeft toegang tot cijfers over de gezondheid van de inwoners in Drenthe. De website bevat gegevens uit de periodieke GGD Gezondheidsmonitor, registraties van de Jeugdgezondheidszorg, maar ook uit andere bronnen, zoals van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het gebiedsprofiel geeft in één oogopslag een eerste beeld van de gezondheid in een gemeente op verschillende beleidsterreinen.
Stijging vaccinatiegraad zuigelingen
In tegenstelling tot de landelijke cijfers, waar de vaccinatiegraad bij zuigelingen iets lijkt te zijn gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, is de vaccinatiegraad van zuigelingen in Drenthe gestegen. 91% van de kinderen heeft op 2-jarige leeftijd volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit is hoger dan in 2023 (86%) en in 2022 (89%). We zien ook dat de vaccinatiegraad in Drenthe hoger is in vergelijking met het landelijke cijfer. Van alle Nederlandse zuigelingen die in 2022 zijn geboren, heeft 85% in 2024 alle RVP-vaccinaties volgens schema ontvangen op 2-jarige leeftijd.
Verschil in deelnamepercentage per vaccinatie
De vaccinatiegraad verschilt per type vaccinatie. Voor zuigelingen is de vaccinatiegraad voor de Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (DKTP)-vaccinaties en Hepatitis B-vaccinaties gestegen van 88% (2023) naar 93% (2024). Voor de Heamophilus influenzae b (Hib) vaccinatie is een stijging van 3% te zien. De Pneumokokken-vaccinatiegraad is met 92% gelijk gebleven. De vaccinatiegraad voor DTP en BMR bij oudere leeftijdsgroepen is licht gedaald. Voor HPV is een stijging te zien van respectievelijk 5% en 9% voor meisjes en jongens.
Werkelijke vaccinatiegraad hoger door ontbreken anonieme vaccinaties
Omdat het RIVM sinds 2022 een deel van de vaccinaties anoniem ontvangt, vormen de cijfers een indicatie. De werkelijke vaccinatiegraad ligt daarom iets hoger dan de geregistreerde cijfers in de gezondheidsatlas. Daarnaast zijn er verschillen per gemeente te zien. Wilt u weten wat het percentage voor uw gemeente is? Kijk dan in de Databank.
Steeds meer volwassenen in Nederland gaan verantwoord om met alcohol. Vergeleken met twee jaar geleden houden meer mensen zich aan het advies van de Gezondheidsraad. Dit advies zegt: drink niet of drink maximaal één glas alcohol per dag. Er zijn wel grote verschillen tussen regio’s. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder inwoners van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd door de GGD’en, het RIVM en het CBS.
Daarnaast geeft 4 op de 10 panelleden aan dat ze onrustig worden als ze hun telefoon niet bij zich hebben. Dit blijkt uit het panelonderzoek over sociale media en mediawijsheid, waaraan ruim 1250 inwoners in maart deelnamen.
Gezondheidsatlas Drenthe is vernieuwd. Er zijn twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd: Gebiedsprofielen en een pagina met externe bronnen.